نوشته شده توسط نویسنده وبلاگ کوثر ولایت:
سرکار خانم کوثر محمدیان
در سال های اخیر, یکی از ویژگی هایی که درباره عسل طبیعی به مردم گفته شد این است که عسل طبیعی شکرک می زند یا به اصطلاح رُس می بندد.
این حرف از نظر علمی صحیح است؛ ولی از طرفی باید بدانیم که شبه عسل ها نیز همین ویژگی را دارند.
اما عسل طبیعی و شبه عسل, در شکرک زدن تفاوت هایی دارند که باید این تفاوت ها را بشناسیم.
شبه عسل ها, عسل هایی با درصد ناخالصی بالا هستند. منشا این نوع عسل ها به زبان ساده یا شربت شکر است یا مخلوطی از عسل و شکر.
یعنی به جای شهد گل, شکر در اختیار زنبور قرار می گیرد که ممکن است حتی بصورت شان (عسل همراه با موم) به بازار عرضه شود.
نکته: عسلی که در آن زنبور از شکر تغذیه می کند قطعا از نظر کیفیت بسیار پایین تر از عسل طبیعی است که زنبور از گرده گل ها استفاده کرده, اما به هر حال عسل است و قابل مصرف, چون زنبور آن را تهیه کرده است. اما عسلی که از شربت شکر و از این قبیل تهیه شده باشد, تقلبی است.
ویژگی های رُس بستن عسل طبیعی:
1- عسل طبیعی کم کم و به مرور زمان کدر و ته نشین می شود و رسوب می کند و پس از آن شکرک
می زند.
2- شکرکِ عسل طبیعی, مانند شکرکِ طبیعی شیره خرما, نرم است و بلورهای ریزتری دارد.
3- به راحتی با قاشق جدا می شود.
4- هیچ صدایی زیر دندان احساس نمی شود و به دندان نمی چسبد.
ویژگی های رُس بستن شبه عسل ها:
1- شبه عسل ها بدون کدر شدن و ته نشین شدن, خیلی سریع و در زمانی کوتاه شکرک می زنند.
2- شکرک شبه عسل ها مثل تکه های نبات سفت بوده و بلورهای درشت تر و زبرتری دارد.
3- به سختی با قاشق جدا می شود.
4- در هنگام خوردن مانند دانه های مربای شکرک زده, زیر دندان صدا می کند و به دندان ها می چسبد.
اما عسل هایی که اصلا شکرک نمی زنند:
بیش تر تولید کنندگان برای جلوگیری از تبلور عسل و مشتری پسند بودن محصول, ممکن است از عملیاتی همچون حرارت دادن و یا افزودن موادی مثل جوهر لیمو و… استفاده کنند.
البته باید توجه داشت که فقط روش آزمایشگاهی, روش دقیق در تعیین خلوص عسل می باشد؛
ولی با دانستن این مطالب قطعا خرید مناسب تر و بهتری خواهید داشت.
آخرین نظرات