بسیاری از پدر و مادرها امروزه، به مجرد رسیدن کودکانشان به سنین خاصی، او را راهی کلاس های مختلف میکنند:
کلاس زبان انگلیسی، کامپیوتر یا کلاس های دیگر که برای سنین زیر هفت سال توسط فرهنگسراها گذاشته شده است.
آن ها معمولاً می خواهند فرزندانشان از بقیه هم سن و سالانش جلوتر باشد.
برخی دیگر صرفا به تقلید از این افراد و بخاطر عقب نماندن کودکانشان ازبقیه به این کار می پردازند.
بعضی مهدکودک ها هم به آموزش کودکان همت گذاشته و دوره های آموزشی را تبلیغ کارشان می کنند.
حال این سوال مطرح است که آیا آموزش قبل از دوران مدرسه و قبل از ۷ سالگی برای کودک لازم است؟
آیا این آموزشها میتواند ضررهایی برای کودک به دنبال داشته باشد؟
در چند سال اخیر به جای مهد کودک، مهد بازی هایی طراحی شده که او به جای هرگونه آموزش در آن، صرفاً به بازی و تفریح می پردازد و هیچ گونه آموزش مستقیمی داده نمیشود.
نظر افرادی که موسس یا حامی این مهد بازی ها هستند این است که؛ هرگونه آموزش مستقیم به کودک در این سن نه تنها لازم نیست بلکه گاهی به ضرر اوست.
با توجه به احادیثی که دوران زندگی انسان را سه قسمت می کنند و هفت سال اول زندگی او را سالهای تفریح و آزادی او میدانند و آموزش و تعلیم را به هفت سال دوم زندگی او اختصاص میدهد، شاید بتوان گفت که آموزش زیر هفت سال برای کودک لازم نیست.
از طرفی کودک وقتی وارد دوران آموزش اصلی، یعنی مدرسه میشود؛ بسیاری از مطالبی را که بقیه همسالانش در جهت فراگیری آن هستند را میداند؛ پس کلاس برای او تکراری می شود و این موضوع علاوه بر این که باعث غرور وی می شود، انگیزه او را جهت تلاش، کمتر می کند.
علاوه بر این آموزش زود هنگام کودک باعث خستگی بیشتری او از درس می شود و علاقه ای که باید در او ایجاد شود را ایجاد نمی کند. همچنین بسیاری از روش های آموزش مربی قبل از مدرسه، با معلمان مدرسه متفاوت است و این باعث سردرگمی کودک می شود.
به همین دلیل شاید ایده جایگزینی مهد های بازی به جای مهدکودک، البته بعد از اولویت خانواده مناسب به نظر برسد.
مطلبی که گفتیم در مورد آموزش مستقیم صدق میکند اما در مورد آموزش غیر مستقیم این مطلب درست نیست.
مثلا کودکی که با نگاه کردن به پدر و مادرش وضو گرفتن را یاد میگیرد در حالی که قصد آموزش در کار نیست؛ یا کودکی که کارهای منزل را با توجه کردن به مادر فرا میگیرد، این آموزش که ناخودآگاه صورت می گیرد علاوه بر این که اشکالی ندارد بسیار خوب است و به نقش الگو گیری از پدر و مادر بر می گردد.
آخرین نظرات